Aandachttraining

Wat is mindfulness?
Oefenen in bewuste, vriendelijke aandacht dat is in de basis mindfulness. Met je aandacht in dit moment zijn. Aandacht voor de adem, lichamelijke sensaties en gedachten. Waardoor je weet hoe het NU met je gaat. Steeds vaker leven we niet in het NU maar besteden we aandacht aan wat er nog allemaal moet gebeuren (toekomst) of wat er gebeurd is (verleden). We laten ons vaak zomaar ineens meeslepen door onze emoties en gedachten en reageren op de automatische piloot. Bij mindfulness train je jouw ‘aandachtsspier’ en leer je dat het ook anders kan. Een levenshouding waarin je open, vriendelijk en opmerkzaam bent in het moment.

Jon Kabat-Zinn is de grondlegger van mindfulness. De door hem ontwikkelde achtweekse Mindfulness Based Stress Reduction training wordt wereldwijd gegeven. De training van ‘Aandacht Werkt’ in de methode Eline Snel is gebaseerd op de mindfulnesstrainingen voor volwassenen van Jon Kabat Zinn en ontwikkeld voor kinderen in de leeftijd van 4 t/m 19 jaar.

Kinderen leren om te kalmeren en hun aandacht te richten en te verplaatsen. De binnenwereld wordt waargenomen zonder meteen te reageren of te oordelen. Omgaan met rust en onrust, Erkennen van lastige gevoelens of gedachten en ze niet weg te stoppen maar ze er laten zijn en te accepteren zoals ze zijn. Ze leren ook om aardig te zijn voor zichzelf en anderen. Een ‘ontstreste’ geest is veel beter in staat tot leren. Uit veelvuldig breinonderzoek bij volwassenen en kinderen blijkt dat aandachttraining (mindfulness) de ontwikkeling van de prefrontale cortex bevordert en versterkt.

Effecten training

  • Verhoogde concentratie;
  • Toename zelfcompassie en compassie met anderen;
  • Groter vermogen om lichaam en geest tot rust te brengen;
  • Zelf invloed uitoefenen op automatische reacties op gedachten en gevoelens (minder reactief).
  • Door meditatie en het trainen van een kalme geest kunnen de executieve functies (zoals plannen, organiseren, oplossingsgericht denken, etc.) zich beter ontwikkelen.

Opbouw training

Per leeftijdscategorie is de training op andere wijze opgebouwd. Lees hier meer over de aandachttraining voor: